De Vrije Vlinder

Zorg aanbod

De Vrije Vlinder biedt begeleiding en ondersteuning aan personen met een handicap. Ons aanbod is toegankelijk voor volwassenen van 21 tot 65 jaar, met een niet-aangeboren hersenletsel. Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan door vele zaken veroorzaakt worden, een hersenbloeding of herseninfarct, een trauma door ongeval, neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose, een parkinsonisme

In gevolge een NAH is er vaak een complexe medische zorgvraag of hoge nood aan verzorging. De Vrije Vlinder probeert hier met zijn aangepaste infrastructuur en vakkundig personeel aan tegemoet te komen door 24/24 ondersteuning te bieden.
Elke gebruiker krijgt een volledig aan zijn zorgbehoeften aangepaste woonomgeving aangeboden. In zijn eigen kamer krijgt hij de nodige privacy en de mogelijkheid om in alle vrijheid zijn eigen leefomgeving te creëren en in familiale sfeer te vertoeven. In de gemeenschappelijke ruimtes is er plaats om medegebruikers te ontmoeten en bezoekers te ontvangen.

Het aanbod staat momenteel niet open voor mensen met ernstige, bijkomende psychische en/of gedragsproblematiek. Wel zal er in 2019 plaats gecreëerd worden voor personen met een gedrags- en of emotioneel stoornis. Houd zeker onze website in het oog, voor het laatste nieuws hier rond!


Psycho-sociale ondersteuning

Via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) kan er psycho-sociale begeleiding geboden worden aan personen met een (vermoeden van) handicap ingevolge een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of diens netwerk.

Hiervoor hebben wij een klinisch psycholoog in dienst, die reeds jarenlange ervaring heeft met deze gebruikers. De psychologische begeleiding richt zich op vragen rond emotionele verwerking van een handicap of een beperking, verwerking van lichamelijke achteruitgang, hoe omgaan met de omgeving (gezin, werk, maatschappij) … . Samen met de cliënt en/of diens netwerk wordt op zoek gegaan naar een antwoord op de ondersteuningsvraag die zich stelt.
De begeleiding kan zowel ambulant (de cliënt komt naar de hulpverlener, De Vrije Vlinder) als mobiel (de hulpverlener komt naar de cliënt thuis) gebeuren. Een begeleiding kost 5,07 euro (indexeerbaar), duurt 1 à 2u en dit kan 51 keer ambulant of 36 keer mobiel begeleidingen per kalenderjaar, als alle RTH-punten hier op worden ingezet. De werkregio betreft arrondissement Antwerpen: van het noorden (Brasschaat, Schilde, Schoten, Brecht …) tot het zuiden van Antwerpen (Edegem, Berchem, Borgerhout, Mortsel, Wilrijk …).

Voor meer informatie of het plannen van een gesprek kan er rechtstreeks contact genomen worden met onze psycholoog.


Samenwerking met Openluchtopvoeding vzw

Vanaf september 2017 bundelen De Vrije Vlinder en Openluchtopvoeding vzw (OLO) de krachten via het aanmeldingsteam. De Vrije Vlinder heeft heel wat deskundige hulpverleners die aan verschillende zorgvragen kunnen tegemoet komen, maar zelfs indien de zorgvraag buiten ons zorgaanbod valt, laten we je niet in de kou staan.

Met het aanmeldingsteam wordt je zorgvraag zorgvuldig bekeken, zodat de weg naar de juiste mensen en diensten binnen en/of buiten onze organisaties, duidelijk wordt. Via een centraal aanmeldnummer kom je terecht bij medewerkers die je te woord staan en alle nodige informatie verzamelen. Na bespreken van jouw dossier in de eerstvolgende teamvergadering, komen wij zo snel mogelijk bij je terug met antwoorden. We bespreken jouw zorgvraag, ons advies en mogelijke administratieve stappen. Bovendien houden wij je op de hoogte van wanneer we de juiste hulp kunnen opstarten, mocht dat niet meteen kunnen. Indien gewenst, kunnen we jou in tussentijd andere -tijdelijke- hulpmogelijkheden aanbieden, om de wachttijd te overbruggen.  Als we je binnen onze organisatie niet kunnen helpen, laten we dit zo snel mogelijk weten. We proberen dan zo goed mogelijk door te verwijzen naar een andere organisatie.

Heb je een vraag?

Contacteer ons

Website gerealiseerd door Jan Janssens en Jackson Design